Dla dobrego funkcjonowania strony oraz statystyk oglądalności treści zbieramy dane.

Zespół

Naszą pasją jest promowanie zdrowego stylu życia

lek. med. Grażyna Kuczek

Lekarz medycyny, autorka książek, fitoterapeuta, redaktor naczelna pisma Zdrowie z wyboru, konsultant i wykładowca; ukończyła Akademię Medyczną w Poznaniu, a potem odbyła staż i szereg szkoleń z zakresu medycyny prewencyjnej, zdrowego stylu życia i terapii żywieniem w Stanach Zjednoczonych, jest organizatorem Programu Odnowy Zdrowotnej NEWSTART w Polsce, wygłosiła wiele prelekcji i wykładów w kraju i zagranicą (Australia, Michigan); obecnie zawodowo związana jest z Fundacją Źródła Życia; prywatnie kocha życie poza miastem i dalekie podróże; jest szczęśliwą żoną i matką.

Jej książki: ABC zdrowego stylu życia, Zdrowie bez ograniczeń, Kuchnia Zdrowia i długowieczności, Kuchnia w trosce o twoje zdrowie (współautorstwo) oraz z autorami zagranicznymi Hansem Diehl’em i Aileen Ludington: Zdrowie z wyboruSposób na nadwagęZdrowie Twój wybór.

 

Tel: 602 800 956

prof. John A. Scharffenberg

Lekarz medycyny, internista, profesor żywienia człowieka, pracownik naukowy, autor

Jest absolwentem Uniwersytetu Medycznego Loma Linda w Kalifornii oraz Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu w Harwardzie. Od 55 lat jest profesorem Dietetyki na Uniwersytecie Loma Linda w Kalifornii. Pracował na stanowisku Dyrektora Kalifornijskiego Departamentu Zdrowia w San Bernardino oraz zasiadał z Komitecie ds. Odżywiania Sił Zbrojnych Stanów Zjednoczonych przy Narodowym Instytucie Zdrowia w USA. W latach 1998 do 2005 pracował w Generalnej Konferencji Kościoła ADS jako asystent Dyrektora Sekretariatu ds. Zdrowia. Jest autorem wielu książek i publikacji dotyczących zasad zdrowego odżywiania w profilaktyce i leczeniu chorób. Obecnie wiele podróżuje prowadząc wykłady w Stanach Zjednoczonych, Australii oraz krajach Europy środkowej w Czechach, Słowacji, Serbii, Włochach, Mołdawii i w Polsce. Ściśle współpracuje z Programem NEWSTART i wspiera jego wysiłki w propagowaniu zdrowego stylu życia w wielu krajach, w tym również w Polsce. Prof. Scharffenberg w 2014 roku ukończył 90 lat i jest obecnie wciąż aktywnym pracownikiem naukowym i wykładowcą. Zadziwia swoją kondycją umysłową, fizyczną i poczuciem humoru.

Jest autorem książek i publikacji: Dieta a choroby serca, Rewolucja w świecie zdrowia, Kontrola masy ciała, Dlaczego wegetarianizm, Grupy pokarmowe w naszej diecie, Tłuszcze, które leczą.

dr Edyta Żyła-Kania

Psycholog, doktor nauk społecznych. Pracuje w Fundacji Rozwoju Niebieska Strefa w Zielonej Górze, gdzie prowadzi psychoterapię osób dorosłych i młodzieży, a także warsztaty rozwoju osobistego. Jest w trakcie szkolenia do certyfikatu psychoterapeuty psychoanalitycznego. Pracowała także w mediach oraz administracji państwowej, posiada wieloletnie doświadczenie menedżerskie.
 

Alicja Makarewicz

Magister chemii, pedagog, technik masażysta, instruktorka nordic walking, pasjonatka i promotorka zdrowego stylu życia, prelegentka wystąpień publicznych, specjalistka balneoterapii, termoterapii, kinesiology taping, instruktorka programu rewitalizacji i edukacji zdrowotnej Zdrowo na Nowo i Programu Odnowy Zdrowotnej NEWSTART w Polsce. Ukończyła studia na Uniwersytecie w Białymstoku, Policealną Szkołę Medyczną w Podkowie Leśnej, kurs instruktażu nordic walking organizowany przez Wyższą Szkołę Edukacji w Sporcie we Wrocławiu, szkoliła się w ośrodkach sanatoryjnych w Norwegii, Czechach i na Ukrainie,, odbyła praktykę fizjoterapii w Familijnym Centrum Medycznym w Białymstoku.

Dominika Buczek

Moje zamiłowanie do gotowania i oraz holistycznego podejścia do zdrowia jest znaczną częścią mojego życia. Już od młodych lat interesowałam się przygotowywaniem zdrowych posiłków, uczestniczyłam w programach zdrowotnych jako osoba pomagająca i obserwowałam osoby, które darzę ogromnym szacunkiem, a których praca zrodziła we mnie pragnienia pogłębiania mojej wiedzy w tej dziedzinie.

Ukończyłam intensywny kurs gotowania w Szwecji, dzięki któremu zdobyłam kwalifikacje jako szef kuchni. Przez kolejne kilka lat podróżowałam i odwiedzałam restauracje przygotowujące potrawy w oparciu o produkty roślinne, gdzie zdobyłam doświadczenie między innymi jako szef kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.

Interesuje się fotografią kulinarną oraz dopracowywaniem i tworzeniem nowych przepisów.
Ukończyłam kurs dietetyki, a obecnie rozpoczęłam dzienne studia dietetyki, aby poszerzyć moją wiedzę z zakresu chorób i ich profilaktyki. Bardzo zależy mi, aby wszędzie, gdzie jest to możliwe dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem oraz podnosić świadomość wartości zdrowego stylu życia.

Pragnę pokazywać, że przygotowywanie zdrowych posiłków może być naprawdę radosnym i satysfakcjonującym doświadczeniem.

Wkładam całe swoje serce w przygotowywanie zdrowych i dobrze zbilansowanych posiłków, aby osoba, która je spożywa miała pewność, że będą one nie tylko pyszne, ale przyniosą korzyści dla jej zdrowia i ogólnego samopoczucia.