Zespół

Naszą pasją jest promowanie zdrowego stylu życia

lek. med. Grażyna Kuczek

Lekarz medycyny, autorka książek, fitoterapeuta, redaktor naczelna pisma Zdrowie z wyboru, konsultant i wykładowca; ukończyła Akademię Medyczną w Poznaniu, a potem odbyła staż i szereg szkoleń z zakresu medycyny prewencyjnej, zdrowego stylu życia i terapii żywieniem w Stanach Zjednoczonych, jest organizatorem Programu Odnowy Zdrowotnej NEWSTART w Polsce, wygłosiła wiele prelekcji i wykładów w kraju i zagranicą (Australia, Michigan); obecnie zawodowo związana jest z Fundacją Źródła Życia; prywatnie kocha życie poza miastem i dalekie podróże; jest szczęśliwą żoną i matką.

Jej książki: ABC zdrowego stylu życia, Zdrowie bez ograniczeń, Kuchnia Zdrowia i długowieczności, Kuchnia w trosce o twoje zdrowie (współautorstwo) oraz z autorami zagranicznymi Hansem Diehl’em i Aileen Ludington: Zdrowie z wyboruSposób na nadwagęZdrowie Twój wybór.

 

Tel: 602 800 956

prof. John A. Scharffenberg

Lekarz medycyny, internista, profesor żywienia człowieka, pracownik naukowy, autor

Jest absolwentem Uniwersytetu Medycznego Loma Linda w Kalifornii oraz Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu w Harwardzie. Od 55 lat jest profesorem Dietetyki na Uniwersytecie Loma Linda w Kalifornii. Pracował na stanowisku Dyrektora Kalifornijskiego Departamentu Zdrowia w San Bernardino oraz zasiadał z Komitecie ds. Odżywiania Sił Zbrojnych Stanów Zjednoczonych przy Narodowym Instytucie Zdrowia w USA. W latach 1998 do 2005 pracował w Generalnej Konferencji Kościoła ADS jako asystent Dyrektora Sekretariatu ds. Zdrowia. Jest autorem wielu książek i publikacji dotyczących zasad zdrowego odżywiania w profilaktyce i leczeniu chorób. Obecnie wiele podróżuje prowadząc wykłady w Stanach Zjednoczonych, Australii oraz krajach Europy środkowej w Czechach, Słowacji, Serbii, Włochach, Mołdawii i w Polsce. Ściśle współpracuje z Programem NEWSTART i wspiera jego wysiłki w propagowaniu zdrowego stylu życia w wielu krajach, w tym również w Polsce. Prof. Scharffenberg w 2014 roku ukończył 90 lat i jest obecnie wciąż aktywnym pracownikiem naukowym i wykładowcą. Zadziwia swoją kondycją umysłową, fizyczną i poczuciem humoru.

Jest autorem książek i publikacji: Dieta a choroby serca, Rewolucja w świecie zdrowia, Kontrola masy ciała, Dlaczego wegetarianizm, Grupy pokarmowe w naszej diecie, Tłuszcze, które leczą.

dr Edyta Żyła-Kania

Psycholog, doktor nauk społecznych. Pracuje w Fundacji Rozwoju Niebieska Strefa w Zielonej Górze, gdzie prowadzi psychoterapię osób dorosłych i młodzieży, a także warsztaty rozwoju osobistego. Jest w trakcie szkolenia do certyfikatu psychoterapeuty psychoanalitycznego. Pracowała także w mediach oraz administracji państwowej, posiada wieloletnie doświadczenie menedżerskie.
 

Alicja Makarewicz

Magister chemii, pedagog, technik masażysta, instruktorka nordic walking, pasjonatka i promotorka zdrowego stylu życia, prelegentka wystąpień publicznych, specjalistka balneoterapii, termoterapii, kinesiology taping, instruktorka programu rewitalizacji i edukacji zdrowotnej Zdrowo na Nowo i Programu Odnowy Zdrowotnej NEWSTART w Polsce. Ukończyła studia na Uniwersytecie w Białymstoku, Policealną Szkołę Medyczną w Podkowie Leśnej, kurs instruktażu nordic walking organizowany przez Wyższą Szkołę Edukacji w Sporcie we Wrocławiu, szkoliła się w ośrodkach sanatoryjnych w Norwegii, Czechach i na Ukrainie,, odbyła praktykę fizjoterapii w Familijnym Centrum Medycznym w Białymstoku.

Dominika Buczek

Moje zamiłowanie do gotowania i oraz holistycznego podejścia do zdrowia jest znaczną częścią mojego życia. Już od młodych lat interesowałam się przygotowywaniem zdrowych posiłków, uczestniczyłam w programach zdrowotnych jako osoba pomagająca i obserwowałam osoby, które darzę ogromnym szacunkiem, a których praca zrodziła we mnie pragnienia pogłębiania mojej wiedzy w tej dziedzinie.

Ukończyłam intensywny kurs gotowania w Szwecji, dzięki któremu zdobyłam kwalifikacje jako szef kuchni. Przez kolejne kilka lat podróżowałam i odwiedzałam restauracje przygotowujące potrawy w oparciu o produkty roślinne, gdzie zdobyłam doświadczenie między innymi jako szef kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.

Interesuje się fotografią kulinarną oraz dopracowywaniem i tworzeniem nowych przepisów.
Ukończyłam kurs dietetyki, a obecnie rozpoczęłam dzienne studia dietetyki, aby poszerzyć moją wiedzę z zakresu chorób i ich profilaktyki. Bardzo zależy mi, aby wszędzie, gdzie jest to możliwe dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem oraz podnosić świadomość wartości zdrowego stylu życia.

Pragnę pokazywać, że przygotowywanie zdrowych posiłków może być naprawdę radosnym i satysfakcjonującym doświadczeniem.

Wkładam całe swoje serce w przygotowywanie zdrowych i dobrze zbilansowanych posiłków, aby osoba, która je spożywa miała pewność, że będą one nie tylko pyszne, ale przyniosą korzyści dla jej zdrowia i ogólnego samopoczucia.